Leggyakoribb hibák

Sokszor találkozhatunk olyan weboldalakkal, szórólapokkal, névjegykártyákkal, melyekre azt mondjuk: nem tetszik. Valójában nem tudjuk megindokolni véleményünket, pedig lehet, hogy a negatív vélemény egy betűtípus helytelen megválasztása, egy nem odaillő kép, vagy szöveg okozza. A következőkben néhány hibát szeretnék felsorolni, melyekre érdemes figyelmet fordítani.

Túl sok reklám

A honlap alapvető rendeltetése, hogy az oldalak tartalomjegyzékét megmutassa, az érdeklődést felkeltse, és esetleg más hasonló témájú honlapok felé irányítsa a látogatót. A honlap azonban mégsem tárgymutató és nem egy gigantikus hirdetőfal. A reklám eszköze, hogy magára irányítja a figyelmet, és sok banner, reklámcsík stb. esetén maga a tartalom vész el, főleg ha minden egyformán hangsúlyos. Megjegyzendő, hogy általában animációkkal szokták ezt a hangsúlyozást megoldani, mert a mozgás a periférikus látására erős hatással van és bevonzza a tekintetet. Ez hosszú távon zavaró lehet, a felhasználó nem kapja meg az olvasáshoz, befogadáshoz szükséges nyugalmat.

A betűk

A szövegnek olvashatónak kell lennie. Zavaró a túl kicsi, és a szövegtestben a túl nagy betűméret. Különleges betűtípusokat több szempontból sem éri meg alkalmazni, megeshet, hogy nem lesz képes a látogató gépe megjeleníteni és a fejlécen, stb. kívül zavaró is lehet, gyengíti a professzionalitás élményét.

Flash intró

A célja az lenne, hogy látványos klip segítségével felkeltsük a látogató kíváncsiságát, aki ezáltal beljebb lép és több időt is tölt a honlapon. Ezzel szemben tapasztalat, hogy kevesen nézik végig, időrablásnak tekintik főleg ha gyengén van elkészítve. Leginkább a filmes és más látványos vizuális témával foglalkozó oldalakon hasznos. Ajánlott mindig ellátni a következő két funkcióval: a „skip”- tehát a mozi átugrásának lehetősége, amivel rögtön a belső tartalomra kerül és a hang lekapcsolása. A keresőoptimalizálásnál szintén gondot okozhat, hogy az intro oldalak nem tartalmaznak kulcsszavakat, hanem általában csak egy linket, néha egy kereszthivatkozást.

Linkek

A HTML egyik legfontosabb sajátossága, hogy a dokumentumokat nem lineális módon az elejétől a végéig kell elolvasni, hanem a szerzők csoportosíthatják, egymáshoz rendelhetik a dokumentumokat, amelyben kapcsolatot definiálhat az egyes dokumentumok belül és között. A bonyolult szerkezetű oldalaknál célszerű oldaltérképet készíteni. Hibának számítanak a törött linkek, amelyek nem vezetnek sehová, az általuk célzott tartalom már elmozdult, vagy megszünt. Jelölni kell az e-mail kapcsolattartást szolgáló linkeket is.

A kereső optimalizálás

Talán mind közül a legnagyobb hiba, amit a dizájnerek ill. a szerzők/tulajdonosok gyakran elkövetnek az, hogy a kereső gépekre történő optimalizálásra csak utólag gondolnak. Itt különösen problémát jelenthet a flash tartalom, főleg ha a honlap egésze flash alapú.

Ingyen tárhely

Amennyiben az Ön oldala ingyen tárhelyen került elhelyezésre, a látogatóban felmerülhet a kérdés: Mennyire lehet sikeres ez a vállalkozás, ha még tárhelyre sincs pénze? Az ingyen tárhely további hátránya, hogy a felső sorban reklámok jelennek meg, melyek elvonják a figyelmet az Ön oldaláról.